Halkbank’tan Makine İmalatçılarına Özel Destek

Halkbank, makine imalat sanayine destek olmak, sektörün ihracat payını artırmak amacıyla Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği ile protokol imzaladı. Protokol töreni Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmak için sektörlere özel destek paketi uygulamasını kesintisiz sürdürdüklerini belirterek şunları ifade etti:

‘Makine imalatçıları, imalat sanayi içindeki bütün sektörlere girdi sağlama, yoğun mühendislik ve ar-ge faaliyetleri yürütme, üretim kompozisyonlarını belirleme özellikleri sebebiyle ülkemiz ekonomisinde lokomotif sektör olarak önemli bir yere sahip. Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği ile imzaladığımız protokolle birlik üyeleri ve onların müşterilerinin yeni ürünümüz Makine İmalat Sanayi Destek Paketi kapsamındaki krediler ve diğer finans ürünlerinden özel koşullarla yararlanmasını sağlayacağız. Yeni destek paketimizle hem üreticilerin ihracatını artırmayı hem de alıcıları yerli makine kullanmaya teşvik ederek ithal ikamesini sağlamayı amaçlıyoruz.’

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise Halkbank ile işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi ve söz konusu kredi programıyla ilgili şunları belirtti:

‘Makine sektörü, çok sayıda mal ve hizmetin üretilmesinde kullanılan makineleri temin etmesi nedeniyle ülke ekonomisinin gelişiminde çok öncelikli bir yere sahiptir. Makine sektörü tüm önemli alt endüstrilerle stratejik bağlantı içindedir. Türk makine sanayi, son yıllarda ülkemizde en fazla önem verilen sektör haline gelmiştir. Halkbank ile işbirliğimizin sonucunda uygulamaya giren bankacılık protokolüyle makine imalatçılarımızı özel koşullarla desteklemeyi amaçlıyoruz. Bu özel destek paketinin, çoğu KOBİ niteliğindeki firmalarımıza daha uygun vade ve koşullarla finansman imkanı sağlayacağını ve sektörümüze önemli katkılarda bulunacağını ümit ediyoruz.’

Protokol kapsamında birlik üyesi imalatçılara ve müşterilerine Türk lirası ve döviz cinsinden kullandırılacak Makine Alım Kredisi tutarın azami yüzde 75’ini karşılıyor. Kredi, ödemesiz dönem dahil olmak üzere azami 10 yıl vade fırsatı sunuyor. Üreticilere yönelik Ham Madde ve Ara Mal Alım Kredisi, Ar-Ge, İnovasyon, Patent Destek Kredisi ile müşterilere yönelik

Makine Alım Kredisi kapsamındaki işletme kredisinin vadesi ise ödemesiz dönemle birlikte 4 yıla kadar uzuyor. Kredilere uygulanacak vade, faiz oranı ve kredilendirilecek azami oran, firmaların kredi rating notu, verimliliği, piyasa ve sektörel koşullar, kredi konusu makinenin üretilip faaliyete geçmesi ve verimli kullanım süresine göre belirleniyor.

İmalatçı ve alıcıların farklı gereksinimleri göz önünde bulundurularak oluşturulan Makine İmalat Sanayi Destek Paketi, üretciler için Makine Alımına Yönelik Yatırım Kredisi, Ham Madde ve Ara Mal Alımına Yönelik İşletme Kredisi, Ar-Ge, İnovasyon, Patent Destek Kredisi, Gayrinakit Destek Kredisi, müşteriler için Makine Alımına Yönelik Yatırım ve İşletme Kredisi, Gayrinakit Destek Kredisi olmak üzere 6 farklı kredi seçeneği içeriyor.
Türkiye Halk Bankası A. Ş. Hakkında:

Cumhuriyetin kuruluşunu izleyen yıllarda faaliyete geçen bankalar ve diğer kamu işletmeleri toplumun bu en geniş kitlesinin sorunlarına çözüm getirememiştir. Kalıcı bir ekonomik kalkınma, sosyal denge ve toplumsal barışın korunması için uygun koşullarla esnaf-sanatkar ve küçük meslek sahibine kredi verme amacıyla, Türkiye Halk Bankası'nın kurulmasına karar verilmiştir. 1933 yılında çıkartılan 2284 sayılı Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu ile Türkiye Halk Bankası'nın kuruluş süreci resmiyet kazanmıştır.