Makina Sektörünün Üretimi Sanayi'den Daha Hızlı
İSO: Makine sektörünün üretimi toplam sanayi üretiminden hızlı artıyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, makine sektörünün üretiminin toplam sanayi ve imalat sanayiine oranla daha hızlı arttığını açıkladı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, makine sektörünün üretiminin toplam sanayi ve imalat sanayiine oranla daha hızlı arttığını açıkladı. Küçük, sektörün, toplam imalat sanayi katma değeri içindeki payının üretim içindeki payından Yaklaşık yüzde 20 daha yüksek olduğunu bildirdi.
İSO'nun hazırladığı 'Makine İmalat Sanayi Sektörü' raporunun tanıtım toplantısında konuşan Tanıl Küçük, makine imalat sanayinde önemli gelişmeler kaydedildiğini aktardı. İSO Başkanı, sektörün ürettiği yatırım ve ara malları ile diğer hizmetlerin üretim kabiliyetlerini belirlediğinin ve ekonomik gelişmede çarpan etkisi yarattığının altını çizdi.
Küçük, şunları ifade etti: "Makine imalat Sanayii, istihdam bakımından toplam imalat sanayi içinde ilk sıralarda yer alıyor. Yatırımlarda da inşaat sektöründen sonra yüzde 18,4'le ikinci sırada bulunuyor. Bu sektörün kat ettiği mesafe, dış ticaret verilerine de yansımaktadır. Sektörün 2003 yılında 2,2 milyar ABD Doları olan ihracatı, beş yılda 3,6 kat artarak, 2008'de 7,6 milyar ABD Dolarına ulaşmıştır. 2009 yılında ise, krizin etkisiyle, bu miktar, 6 milyar ABD Doları civarına gerilemiştir.
Makine sektörü, üretilen ürünlerin çeşitliliği nedeniyle, kendi içinde, çok fazla alt sektör içermektedir. Çalışmamızda, 21 alt sektör incelenmiştir. Makine sektörü hem genel olarak, hem de bu 21 alt sektör çerçevesinde, uluslararası karşılaştırmalarla analiz edilmiştir. Zira makine imalat sanayinde de, son yıllarda birçok sektörde olduğu gibi, bir göç hareketi yaşanmaktadır. Bir yandan Avrupa Birliği, ABD gibi gelişmiş ülkelerde artan işgücü maliyetleri ve çevre faktörü, diğer yandan, Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerin atlımı sektörün üretim merkezlerinin yer değiştirmesine neden olmaktadır."
İSO Başkanı Tanıl Küçük, gelişmiş ülkelerin kaybettiği düşük ve orta teknoloji alanında pazardan pay kapmaya çalıştığını belirtti. Bu ülkelerin arasına Türkiye'nin de katıldığını vurguladı.
Sektörün sorunlarına da değinen Başkan Küçük, "Bu problemlerin bazıları, finansman ve sermaye yetersizliği, ölçek ekonomisinden uzak işletme büyüklükleri gibi, aşağı yukarı, sanayimizdeki tüm sektörleri olumsuz etkileyen genel problemlerdir. Bunun yanında sektöre özgü problemler de bulunmaktadır." dedi.
Makine sektörünün güçlü yanları ile önündeki imkânlardan söz eden Tanıl Küçük, Avrupa Birliği'nin sektörden uzaklaşma eğiliminin ve Türkiye'nin otomotiv ve yan sanayideki büyüme kapasitesinin önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Başkan Küçük, makine imalat sanayi için geliştirilen stratejileri de şöyle sıraladı:
- Özgün, kaliteli, katma değeri yüksek, uluslararası pazarlarda bilinen ve aranan makine ve teçhizat üretimini gerçekleştirmek
- Ülkede istihdam yaratılmasına katkıda bulunmak
- Hızla gelişen teknolojilere sahip olmak ya da geliştirerek uluslararası düzeyde Ar-Ge yapar duruma gelmek;
- Stratejik amaç ise güçlü güvenilir ekonomik ölçeği yakalamış makine ve teçhizat imalatçısı olmak.